Jak rychlou paměťovou kartu potřebuje fotograf ?

Paměťové karty jsou pro fotografy nezbytnou součástí výbavy. Tyto karty slouží k ukládání fotografií a videí pořízených fotoaparátem. Existuje mnoho různých druhů paměťových karet, lišící se svou rychlostí čtení a zápisu. Podrobné rozdíly v rychlostech a klasifikace karet najdete v článku: Klasifikace rychlostí paměťových karet. Tyto rozdíly mohou mít vliv především na rychlost fotografování.

Fotografování

Fotografové mají různé požadavky na rychlost paměťových karet v závislosti na způsobu fotografování. Běžné fotografování, jako například fotografování krajin, portrétů a jiných statických objektů, nepotřebuje velmi rychlou paměťovou kartu. Tyto typy fotografií nevyžadují vysokou rychlost zápisu na kartu, protože fotograf nemusí rychle přepínat mezi fotografiemi.

Sport, reportáž, wildlife

Sekvenční rychlé fotografování je však jiný příběh. Když fotografuje například sportovní akce, zvířata nebo jiné pohyblivé objekty, potřebuje velmi rychlou paměťovou kartu. Fotografování s vysokou rychlostí snímání je náročné na rychlost zápisu. Současné fotoaparáty zvládají fotit i 30 snímků za vteřinu a to již vyžaduje rychlou paměťovou kartu, aby bylo možné zachytit všechny klíčové momenty. S pomalou kartou velice snadno nastane situace, kdy se fotoaparát prakticky zastaví a nedokáže fotit další fotografie. Buffer fotoaparátu je plný a zápis na kartu je pomalý.

Jaký vliv má buffer ?

Samozřejmě poměrně zásadní. Velikost bufferu výrazně ovlivňuje schopnost sériového snímání. Tuto hodnotu najdete ve specifikaci foťáku. Rychlý přehled najdete zde. Obvykle se uvádí velikost bufferu pro RAW snímky a pro JPG. Hodnota se obvykle pohybuje okolo 20-30 snímků v RAW. U nižších řad často jen 5-10 snímků, naopak u vrcholných verzí to mohou být stovky i 1000 RAW snímků. Tyto profesionální fotoaparáty dokáží fotit v sekvenci prakticky neomezeně. Paradoxně tedy u levnějších fotoaparátů viditelně pomůže rychlejší paměťová karta. Má to samozřejmě svá omezení. Základní řady fotoaparátů mají pomalejší procesor, horší odvod tepla a po rychlé sérii snímků se stejně záznam zpomalí nebo zastaví.

Rychlost karet stručně – jaký vliv mají při sekvenčním focení ?

Výrobci často na paměťových kartách uvádějí rychlost až 250MB/s, což obvykle bývá ta nejhezčí hodnota. Obvykle to bývá rychlost čtení, která je až 2x rychlejší, než rychlost zápisu. Navíc je to rychlost okamžitá a nejvyšší možná. Při trvalém zápisu se rychlost významně snižuje o polovinu i více. To má zásadní vliv při natáčení videa i sekvenčním fotografování.

Například tato profesionální karta ProGrade Digital SDXC UHS-II V60 má na sobě uvedenou rychlost až 250MB/s. To je maximální rychlost čtení. Maximální rychlost zápisu je ovšem 130MB/s a garantovaná rychlost sekvenčního zápisu je 60MB/s (Podle označení V60 ). A to jde o špičkovou paměťovou kartu. Mnoho paměťových karet těchto hodnot nedosahuje a často garantovanou rychlost zápisu ve specifikacích ani nenajdete.

Základní doporučení je hlídat třídu zápisu pro video označenou velkým “V”. Pro běžné focení s menším nárokem na sekvenční záznam postačí označení V30. Pro náročnější sportovní fotografii V60 až V90. Pro video ve 4K minimálně V60. Vyšší datový tok a RAW formáty již vyžadují 90V nebo ještě lépe robustnější karty CF Express typ B, které zvládají až 1400MB/s.

Stahování fotografií do počítače

Určitě nikdo z fotografů nechce čekat hodiny a hodiny, než se stáhnou do počítače. Tady je situace složitější. Vliv má rychlost karty, typ čtečky, rychlost rozhraní a i rychlost počítače. Platí pravidlo, že nejpomalejší část řetězce ovlivní celou trasu.

Rozhraní (konektor + kabel)

Dnes nejpoužívanější připojení je pomocí USB. Různé varianty poskytují různé rychlosti. Můžeme se také setkat s ultrarychlým portem Thunderbold.

Aktuální názevObchodní názevRychlost Gb/sRychlost MB/s
USB 3.05Gbps600 MB/s
USB 3.2 Gen 1USB 5Gbps5Gbps600 MB/s
USB 3.2 Gen 2USB 10Gbps10Gbps1250 MB/s
USB 3.2 Gen 2×2USB 20Gbps20Gbps2400 MB/s
Thunderbolt 3Thunderbolt 340Gb/s (data 16Gbps)2000 MB/s
Thunderbolt 4Thunderbolt 440Gb/s (data 32Gbps)4000 MB/s

Uváděné rychlosti jsou teoretické a obvykle samotný přenos je pomalejší. Něco zabere samotná režie přenosu atp.

Čtečka paměťových karet

I v rychlostech čteček paměťových karet jsou velké rozdíly. Profesionální čtečky paměťových karet jsou rychlejší, mají lépe vyřešeno chlazení a zvládají vyšší výkon.

Výběr správné rychlosti paměťové karty a způsobu přenosu dat jsou důležité faktory pro každého fotografa. Pokud často fotíte rychlým sekvenčním způsobem nebo do RAW formátu, budete potřebovat rychlou paměťovou kartu a fotoaparát s velkým buffrem. Pro rychlý a spolehlivý přenos fotografií do počítače využijte rychlý USB kabel a rychlou čtečku karet.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *