Jak se vyznat v rychlostech paměťových karet

CFexpress typ B, XQD, CFast, UHS-I, UHS-II, V60, V90, MicroSD, SD, SDXC. Specifikací paměťových karet ja na první pohled tolik, že laik jen těžko rozpozná, co vlastně potřebuje. Pokusíme se v těch složitých zkratkách udělat jasněji.

Megabity (Mb)vs Megabajty (MB)

V prvé řadě je potřeba si udělat jasno v rychlostech a jednotkách. Používají se obě varianty, v rychlostech je to obvykle např 1MB/s (1 mega bajt za vteřinu ) nebo také 1Mbps ( 1 mega bit za vteřinu). Pamatujte si, že 1 MB = 8 Mb. Takže pro převod musíte násobit nebo dělit 8. Takže například datový tok videa 300 Mbps ( mega bit ) vydělíme 8 a máme rychlost v mega bajtech 37,5 MB/s.

Označení SD, microSD, SDXC karet

256GB označuje kapacitu karty

250 MB/s označuje maximální rychlost čtení v MB/s. Jedná se o teoretickou maximální a obvykle je rychlost nižší. (teplota). Někteří výrobci tuto rychlost na kartách neuvádějí. Důležitá je rychlost zápisu a ta obvykle takto uvedena není.

SDXC – označuje typ paměťové karty. V případě SD karet to může být SD, SDHC a SDXC. Toto označení určuje možnou kapacitu karet. SD má maximálně 2GB, SDHC maximálně 32GB a SDXC 2TB. Pohlídejte si kompatibilitu s fotoaparátem. Většina současných podporuje SDXC.

V60 – je důležitý údaj a určuje minimální rychlost zápisu v MB/s i při konstantní zátěži. Detkáme se typicky s označením
V30 – garantovaná rychlost zápisu je 30MB/s = 240Mbps
V60 – garantovaná rychlost zápisu je 60MB/s = 480Mbps
V90 – garantovaná rychlost zápisu je 90MB/s = 720Mbps
Toto je v současné době podstatné označení rychlosti karet, podle kterého bychom měli vybírat.

Například pro natáčení 4K videa v FLOGU potřebujete typicky datový tok 360Mbps nebo pro vyšší kvalitu 720Mbps.
Při běžném fotografování nejsou extrémně rychlé karty tolik potřeba. Problém nastává při sekvenční fotografování, kdy pomalejší karty nestíhají ukládat snímky, focení se zpomalí a v jednu chvíli i zastaví. Často pak trvá i desítky vteřin, než je možné pořídit další snímky. Rychlé karty umožní fotit sekvence mnohem delší dobu, ultra rychlé dokonce neomezeně dlouho.

10 (v kroužku) je starší označení minimální rychlosti zápisu. Třída (Class) 10 znamená alespoň 10MB/s. Dnes to již nemá význam. Vyšší třída než 10 není a přitom zobrazená karta má rychlost 60Mb/s.

3 v symbolu U. Také starší označení rychlosti zápisu. Nejvyšší U3 označuje alespoň 30MB/s

II ( římská 2 ) označuje standard UHS-I nebo novější UHS-II. UHS označuje typ a rychlost konektoru. Karty UHS-II jsou mnohem rychlejší. Karta se pozná podle toho, že má na zadní straně dvě řady kontaktů. Aby fotoaparát využil tento rychlejší konektor, musí ho i podporovat, stejně tak i čtečka. Pokud kartu UHS-II vložíte do čtečky nebo fotoaparátu s podporou pouze UHS-I bude fungovat díky zpětné kompatibilitě, ale pouze pomalejší rychlostí.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *